Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου στα Φίλια Καλαβρύτων

Η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου, μετόχι σήμερα της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, βρίσκεται ανατολικά του χωριού Φίλια.

Είναι ένα καστρομονάστηρο κτισμένο στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Θισβέτιου όρους, σε υψόμετρο 926 μέτρων. Υψώνεται επιβλητική σε μια μαγευτική θέση, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μέσα σε δάσος δρυών, ελιών, πρινών και κυπαρισσιών, που προστατεύεται από τους ανέμους, ενώ ο ήλιος την φωτίζει με το ζωογόνο φως του, από την ανατολή ως τη δύση του.

Η μονή του Αγίου Αθανασίου απέχει από το χωριό των Φιλίων περίπου 2,5 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου και από την Αθήνα 201 χιλιόμετρα. Η διαδρομή προς αυτήν από την Αθήνα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Απέχει επίσης από τα Καλάβρυτα περίπου 35 χιλιόμετρα και από την Πάτρα περίπου 107 χιλιόμετρα.

Η μονή είναι αφιερωμένη στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Αθανάσιο τον Μέγα και εορτάζει κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου, και στις 2 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του.

Από το 1997, η μονή έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο της Βυζαντινής/Μεσοβυζαντινής περιόδου.

Η μονή του Αγίου Αθανασίου είναι σύγχρονη της Αγίας Λαύρας και του Αγίου Νικολάου Βλασίας. Ιδρύθηκε ως ανδρικό κοινόβιο τον 10ο αιώνα από Πελοποννήσιο μοναχό του Αγίου Όρους, που επανήλθε στην πατρίδα του. Έχει υποστεί εμπρησμούς και καταστροφές από τον Ιμπραήμ Πασά το 1826 και από τους Γερμανούς κατακτητές το Σεπτέμβριο του 1943.

Για την ανοικοδόμηση της μονής έχουν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά μέλη από κτήρια και ναούς του αρχαίου Κλείτορα, που και σήμερα είναι εμφανή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 4 μαρμάρινοι κίονες που βαστάζουν τον τρούλο. Είχαν καλυφθεί κατά το παρελθόν με ασβεστοκονίαμα. Κατά τις εργασίες αναστυλώσεως του ναού έχουν αποκαλυφθεί 2 από αυτούς. Αποτελούνται από τεμάχια αρχαίων κιόνων που έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους, δύο από τα οποία είναι με ραβδώσεις. Η μονή αποτελεί τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, με επισκευές του 19ου αιώνα, που αντανακλά μια διαχρονική ομορφιά, χάρις στην κομψότητα του μνημείου. Τα κτήρια είναι λιθόκτιστα με στοιχεία που ανήκουν στην λαϊκή αρχιτεκτονική της εποχής, η οποία απαντάται σε όλη την Πελοπόννησο. Περικλείεται από ορθογώνιο περίβολο, μέρος του οποίου αποτελεί η τοιχοδομία των κτηρίων της μονής. Από το έτος 1992, με πρωτοβουλία της αδελφότητας Φιλιωτών, έχει αρχίσει η συντήρηση και αναστύλωση της Ιεράς Μονής, έχουν εκτελεστεί έργα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και ανακατασκευής διαφόρων τμημάτων της, ώστε να καταστεί κατοικήσιμη.

Σήμερα εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή ο μοναχός π. Ιωσήφ και είναι επισκέψιμη καθημερινά. Η διεύθυνση της μονής είναι: «Άγιος Αθανάσιος Φιλίων Καλαβρύτων, τ.κ. 25007.

Sign In