Πύργος Λεχουρίτη

Ο Πύργος του Λεχουρίτη αποτελεί οχυρή μεταβυζαντινή οικία, που ανήκε στον οπλαρχηγό της Επανάστασης Γεώργιο Λεχουρίτη. Βρίσκεται στο χωριό Λεχούρι, 43 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων.

Ο ιστορικός αυτός πύργος χτίστηκε, αρχικά ο μισός, από το 1740 έως το 1760 (όταν διορίστηκε ο Αναγνώστης Λεχουρίτης άρχοντας των 32 χωριών της Ερυμάνθειας περιοχής) και ο υπόλοιπος από το 1785 έως το 1790 (όταν πάλι διορίστηκε άρχοντας ο εγγονός του Αναγνώστης, αγωνιστής του 1821 μαζί με τους τέσσερις γιους του).

Ο πύργος του Λεχουρίτη είχε υπόγεια κρυφή διάβαση προς το τότε παράρτημά του– σημερινό σπίτι του Ν. Σακελλαρόπουλου (η διάβαση διακρίνεται ακόμα). Ο πύργος γνώρισε μεγάλες δόξες, φιλοξένησε στις σάλες του σπουδαίες μορφές του 1821, ενώ εδώ φυλακίσθηκε ο Τούρκος διοικητής των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου, μετά την απελευθέρωση της πόλης, στις 21 Μαρτίου 1821. Το μεγάλο αυτό εθνικό μνημείο επισκέφθηκαν το 1840 πρώτοι Βασιλείς της Ελλάδος, Όθωνας και Αμαλία, για να γνωρίσουν από κοντά και να τιμήσουν τον καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη. Το 1829, ο Γιώργης Λεχουρίτης παντρεύτηκε την ανηψιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Βενέτα, μιας και είχε κερδίσει την εκτίμηση του γνωστού οπλαρχηγού λόγω του ηρωισμού και της μόρφωσής του.

Ο πύργος έμεινε κλειστός για κάμποσα χρόνια μετά την επιδημία του 1854, κι έπειτα πουλήθηκε, το 1905, στον πατέρα του Γιώργη Πορετσάνου από τον Γιάννο, γιο του Γιώργη Λεχουρίτη (και δήμαρχο για πολλά χρόνια στην Κάτω Αχαΐα). Το Λεχούρι οφείλει πολλά στον Γιώργη Πορετσάνο, διότι ως λογοτέχνης και συγγραφέας διέσωσε πολλά ιστορικά στοιχεία του χωριού. καταγράφοντάς τα. Ο πύργος, που ανήκει πια στην κόρη του, κ. Ελένη Πορετσάνου, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1990 και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα, σε τμήμα του πύργου λειτουργεί σήμερα Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ κάθε χρόνο, στον προαύλιο χώρο του, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις.

Sign In