Άγιος Νικόλαος

Το χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 840μ., καταπράσινο, με πολλά οπορωφόρα δέντρα, κυρίως καρυδιές, μηλιές, κερασιές, συκιές και πλούσια περιβόλια. Το χωριό είναι πανέμορφο, με πολλά νερά και πλατάνια στις πηγές τους. Μέσα στο βρίσκεται η κεντρική βρύση με τρείς κούτουλες και η βρύση Στουπάθι με δύο κούτουλες. Οι πηγές του Χριστού, εκτός χωριού,  με τρεχούμενο νερό και αιωνόβια πλατάνια αποτελούν φυσικό και τουριστικό πλούτο.

To χωριό μας ιδρύθηκε πριν από 350 χρόνια. Στην επίσημη απογραφή του 1700 είχε 12 οικογένειες – 18 άνδρες και 25 γυναίκες – με 43 κατοίκους, ενώ το 1928 κατεγράφησαν 144 γυναίκες και 186 άνδρες-σύνολο 330 κάτοικοι. Σήμερα σε 75 σπίτια βρίσκονται μόνιμοι περίπου 25 κάτοικοι.

Στη μέση του χωριού βρίσκεται το σπίτι του οπλαρχηγού Ιωάννη Παπαδόπουλου ή Μουρτογιάννη, το οποίο είναι καλά συντηρημένο. Το αρχοντικό αυτό ανήκει στο χωριό και στο Δήμο.

Ο οπλαρχηγός του χωριού μας έλαβε μέρος στη σύσκεψη της Βοστίτσας (Αιγίου) στις 23/1/1821, καθώς και στην Αγία Λαύρα κατά τη γιορτή του Αγίου Αλεξίου, στις 17/3/1821, όπου ελήφθη η απόφαση της Επανάστασης. Ο αγωνιστής πρόκριτος και πλούσιος τότε, Ιωάννης Παπαδόπουλος δάνεισε 100.000 γρόσια για τον εξοπλισμό της Επανάστασης. Εδώ φιλοξενήθηκε και διανυκτεύρευσε ο Κολοκοτρώνης με τη συνοδεία του, για τη συνεννόηση με τους οπλαρχηγούς.

Το 1940 μετείχαν 45 χωριανοί στον Αλβανικό και Γερμανοϊταλικό πόλεμο, και ευτυχώς όλοι τους γύρισαν στο χωριό σώοι. Τα ονόματά τους αναγράφονται σε αναμνηστική πλάκα εντός του κτιρίου. Αρκετοί έλαβαν μέρος και στην Εθνική Αντίσταση.

Από τον Άγιο Νικόλαο περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 όπου διέρχονται και περπατούν Έλληνες και Ευρωπαίοι ορειβάτες και πεζοπόροι. Τέλος γίνεται προσπάθεια για κατασκευή υποδομών φιλοξενίας των  τουριστών-επισκεπτών.

Sign In