Δροσάτο

Το Δροσάτο βρίσκεται σε απόσταση 15 Km από τα Καλάβρυτα πάνω στον οδικό άξονα Αίγιο - Φτέρη - Καλάβρυτα. Αποτελείται από δύο οικισμούς το Δροσάτο και τα Φαμελίτικα. Έχει πληθυσμό 110 άτομα και κατοικείται μόνιμα από 30 οικογένειες.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος που εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Στην εορτή του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται θρησκευτική πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου. Μεταξύ των εορταστικών εθίμων που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας είναι οι αγώνες δρόμων στις εορτές των Αγίων (Κουλούρα).

Ο επισκέπτης μπορεί να δει την όμορφη πλατεία του χωριού, τις παραδοσιακές πέτρινες βρύσες δίπλα από τον θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Η παράδοση θέλει την ύπαρξη ίχνους από το βήμα του Αγίου Ανδρέα πάνω σε πέτρα η οποία σώζεται στην περιοχή.

Στον οικισμό ράχη του χωριού υπήρχε βυζαντινό μοναστήρι το οποίο διοικείτο από Ηγουμένη. Έτσι δικαιολογείται η παλιά ονομασία του χωριού που ήταν Άνω Γουμένισσα. Το 1955 το χωριό μετονομάσθηκε σε Δροσάτο που είναι η σημερινή ονομασία ενώ έχει ληφθεί απόφαση για την επαναφορά της παλαιάς ονομασίας.

Sign In