Κάνδαλος

ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ «ΚΑΝΔΑΛΟΣ»

Ο Κάνδαλος είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Καλαβρύτων, απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων, πηγαίνοντας προς Κλειτορία, πριν την Κοινότητα του Πριολίθου.

Μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό διαμένουν 15-20, ηλικιωμένοι και κτηνοτρόφοι. Τους θερινούς μήνες και τις γιορτές ξαναζωντανεύει το χωριό με ανθρώπους.

Το Δημοτικό Σχολείο δεν λειτουργεί πολλά χρόνια τώρα λόγω έλλειψης μαθητών.  Χτίστηκε το έτος 1925 με Δωρεά των συγχωριανών μας, Αδερφών Γκολφινόπουλων που διέμεναν στην Αμερική.  Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με δαπάνη του Δήμου προς την Κοινότητα.  Βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση και χρησιμοποιείται για πολλαπλές χρήσεις (Κοινοτικό Γραφείο, Αγροτικό Ιατρείο και όποιες άλλες ανάγκες προκύπτουν για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας).

Εκκλησίες στο χωριό υπάρχουν πλήρως ανακαινισμένες τρεις (3):

  • Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πολιούχος του χωριού,
  • Το εξωκλήσι  της Αγίας Κυριακής, που δεσπόζει στην κορυφή ενός γραφικότατου λοφίσκου πάνω από το χωριό και περιβάλλεται από ένα μεγάλο πέτρινο προαύλιο χώρο με παραδοσιακά παγκάκια και βρύση. Κάθε χρόνο την 7η Ιουλίου γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Κυριακής και πανηγυρίζει το χωριό, όπου παρευρίσκονται απανταχού Κανδαλιώτες και επισκέπτες από τα γύρω χωριά.
  • Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται έξω από το χωριό, στη θέση Παπαγιώργη.
  • Η εκκλησία των Ταξιαρχών (στολίδι), που ίδρυσε και παραχώρησε στην ενορία μας η κα Άννα Τσιρδήμου Αναστοπούλου, στη θέση Καταράχι.
  • Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην διασταύρωση του Επαρχιακού Δρόμου Καλάβρυτα - Κλειτορία με τον Κοινοτικό δρόμο προς Κάνδαλο, που ίδρυσε και παραχώρησε στην ενορία μας ο αείμνηστος Βασίλης Παναγόπουλος.

Τουρισμός

Ο τουρισμός στο χωριό μας συνιστάται κυρίως σε περιήγηση στο Κεφαλόβρυσο στην κεντρική πλατεία του χωρίου με τη παραδοσιακή βρύση που περιβάλλεται από ένα τεράστιο βράχο, πέτρινους μαντρότοιχους με σκαλιά και τους δύο (2) μεγάλους πλατάνους που σε συνδυασμό με το φημισμένο κρύο νερό της πηγής αποτελούν πόλο έλξης για του δημότες και επισκέπτες του χωριού.

Ένας ακόμη προσφιλής τόπος στον Κάνδαλο που επισκέπτονται οι παραθεριστές μας το καλοκαίρι και που το παρομοιάζουν με μικρό Λυκαβηττό είναι το «Κοτρώνι».  Οι τεράστιοι βράχοι που το αποτελούν, παρέχουν μια μαγευτική θέα προς το χωριό τον «Κάμπο» και προς το απέναντι χωριό «Πριολίθο».

Μνημείο για το χωριό αποτελεί και το παλιό καμπαναριό που φιλοξενείται πάνω στο υπεραιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Πολιούχου Ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου.  Η σκάλα, δε που οδηγεί στο καμπαναριό είναι μεταλλική και οι συνδέσεις της είναι με καρφιά της παλαιάς εποχής (παραδοσιακός τρόπος) και μαρτυρεί το χρόνο κατασκευής της (προ αμνημονεύτων χρόνων).

Ενδιαφέρον επίσης μπορεί να έχει και μία κάθετη τρύπα (τύπου σπηλιάς), που βρίσκεται πάνω από το χωριό, στη θέση Αλωνάκι.  Όπως διηγούνταν οι παλιοί κάτοικοι, έχει  μήκος αρκετά μεγάλο και καταλήγει στο επάνω μέρος του χωριού στο σπίτι των Παπασωτηρίου.  Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την εξερεύνησή της.

Τελειώνοντας, σας αναφέρουμε τον «Κανέλο», όπως ονομάσαμε το μικρό ξύλινο (Φιλανδικό) σπιτάκι που έχει τοποθετηθεί στην Κεντρική Πλατεία, δίπλα στην παραδοσιακή βρύση που προαναφέραμε, στο οποίο έχει ελεύθερη πρόσβασή κάθε δημότης μας και κάθε περαστικός από το χωριό μας για καφέ, αναψυκτικά, τσιπουράκι, ουζάκι κλπ., δωρεάν.  Επίσης προσφέρεται για κάθε κοινωνική εκδήλωση και ως σημείο συνάντησης και αναφοράς ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις γιορτές. Τα εδέσματα, γλυκίσματα κλπ., προέρχονται από προσφορές και προσφέρονται δωρεάν.
 

Sign In