Μάνεσι

Η ιστορία του χωριού Μάνεσι ξεκινά από το έτος 1465 μ.χ. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ζούσαν στη σημερινή θέση "Παλιό Μάνεσι" όπου σώζονται και ορισμένα ερείπια. Το Παλιό Μάνεσι βρίσκεται στους πρόποδες του Ερυμάνθου πάνω από τις πηγές του παραπόταμου Σελινούντα "Μίχνη".

Η ονομασία του χωριού Μάνεσι προέρχεται από τον πρωτοκατοικήσαντα Μάνεση, ο οποίος καταγόταν από την οικογένεια Μανεσαίων στην οποία οφείλεται και η ονομασία Μάνεσι σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές οικογένειες με την επωνυμία "Μάνεσης".

Κατά την απογραφή της Πελοποννήσου από τους Ενετούς, στο χωριό κατοικούσαν 12 οικογένειες, που είχαν 48 άτομα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, δηλ. από το 1715-1821, εγκαταστάθηκαν στο τωρινό Μάνεσι. Στην επανάσταση έλαβαν μέρος πολλοί αγωνιστές χωριανοί που πολέμησαν σε Καλάβρυτα, Λεβίδι, Τριπολιτσιά, Ακράτα, Πάτρα κ.λ.π.

Μετά την απελευθέρωση, όταν ιδρύθηκαν οι δήμοι από τον Καποδίστρια, το Μάνεσι ήταν η πρωτεύουσα του δήμου Λαπαθών, που περιλάμβανε 18 χωριά. Ηταν ο πλουσιότερος δήμος της επαρχίας Καλαβρύτων. Το 1928 είχε πλήρες ελληνικό σχολείο, με 56 μαθητές και 42 μαθήτριες.

Το 1914 μετά τη διάλυση των δήμων όταν έγινε κοινότητα είχε 562 κατοίκους. Είχε μεταβατικό δικαστήριο, αστυνομία, ταχυδρομείο, τηλεγραφείο, αγροτικό ιατρείο. Είχε 5 παντοπωλεία, 2 τυροκομεία, 2 σιδηρουργεία. Γενικά ότι χρειαζόταν για την καλή διαβίωση των κατοίκων.

Σήμερα το Μάνεσι είναι ένα μεγάλο χωριό του δήμου Καλαβρύτων με πληθυσμό 200 κατοίκους. Συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Μάνεσι, Μπούμπουκα. Διατηρεί δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο με παιδιά και των γύρω χωριών, αγροτικό ιατρείο το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και πολλά εξωκκλήσια. Λειτουργούν δύο ψητοπωλεία, εκ των οποίων το ένα είναι και παντοπωλείο. Διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις για την άθληση των νέων. Επίσης λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια όλο το χρόνο.

Με αυτοκίνητο είμαστε:

20 χμ. από τα Καλάβρυτα

53 χμ. από την Πάτρα

210 χμ. από την Αθήνα

106 χμ. από την Τρίπολη

27 χμ από την Φτέρη

 

Αξίζει να επισκεφθείτε:

1. Tην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία βρίσκεται περίπου 2χμ από το χωριό. Μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, να προσκυνήσετε και να θαυμάσετε τη φύση.

2. Την Μίχνη. Ένα πανέμορφο δάσος από πλατάνια. Εκεί βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Σεληνούντα, ο οποίος εκβάλλει στο Αίγιο. Τα νερά χειμώνα - καλοκαίρι είναι κρύα. Ιδανικό μέρος για ξεκούραση και αναψυχή.

3. Τις πλαγιές του Ερυμάνθου οι οποίες είναι κατάφυτες από έλατα,με πολλές πηγές και με τους ατελείωτους χωματόδρομους ιδανικούς για διάφορα είδη αθλητισμού. Αν προχωρήσετε πιο ψηλά το τοπίο αλλάζει, γίνεται βραχώδες και προσδίδει μια άγρια ομορφιά στη φύση...

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Μανεσίου σε απόσταση περίπου 1 χιλιόμετρο από το χωριό σε μικρή απόσταση από το ξωκλήσι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής.

Όπως μας αφηγείται ο πατήρ Γεώργιος Φ. Τζελέπης, εφημέριος του Ιερού Ναού μας, ο πολιούχος του χωριού μας, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, κτίστηκε το έτος 1827 και ανακαινίστηκε το έτος 1862.

Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου δεσπόζει επιβλητικά πάνω στο λόφο δυτικά του χωριού Μανεσίου  στην τοποθεσία Γάλιστρα.

Η όμορφη μικρή Μονή του Αγίου Γεωργίου  βρίσκεται κοντά στο χωριό Μάνεσι Καλαβρύτων. Με βάση την  παράδοση και από  υπάρχοντα σκεύη, προκύπτει  ότι ανεγέρθη τον 12ον με 14ον αιώνα.

Sign In