Πλανητέρον

Ένα μαγευτικό, ορεινό, καταπράσινο χωριό, ξεπροβάλλει μέσα από το πλατανοδάσος κοντά στις πηγές του Αροάνιου Ποταμού. Η φύση τόσο πλούσια και προικισμένη! Οι πετρόχτιστες βύσες με άφθονο, τρεχούμενο, δροσερό νερό, το γραφικό γεφυράκι που σε οδηγεί στη φάρμα Ρηγόγιαννη. Τα περίφημα ιχθυοτροφεία πέστροφας σε συνδυασμό με τον νερόμυλο που λειτουργεί ασταμάτητα και βγάζει το φρεσκοαλεσμένο αλεύρι κάνουν αυτό το μικρό χωριό τόσο δημοφιλές και ξεχωριστό.

Αξίζει να επισκεφθούμε τον ναό του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου καθώς και το Μνημείο Πεσόντων. Ακόμη μπορεί κανείς αν περιπλανηθεί στα αναρίθμητα , κατάφυτα, δασικά μονοπάτια που οδηγούν σε όμορα χωριά.

Το Πλανητέρο απέχει 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία, και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά (σε υψόμετρο 697μ.), πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου και του Λάδωνα ποταμού.

Η φύση εδώ μεγαλουργεί- Είναι τόσο πλούσια και προικισμένη, που σε κρατά μαγεμένο. Ένα καταπράσινο, εντυπωσιακό δάσος από αιωνόβια πλατάνια με θεόρατους κορμούς ξεπροβάλλει μπροστά μας. Άφθονα, κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια, κρατούν σε αδιάκοπη λειτουργία τον παραδοσιακό, πετρόχτιστο νερόμυλο, χαρίζοντάς μας εικόνες από την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.

Στο Πλανητέρο λειτουργούν ταβέρνες γύρω από τις πηγές, προσφέροντας κυρίως πέστροφες, μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους- Ένα εξαιρετικό, ωφέλιμο έδεσμα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στην περιοχή. Οι ταβέρνες διαθέτουν μάλιστα δικά τους ιχθυοτροφεία, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς αλιεύεται το ψάρι προτού μαγειρευτεί!

Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Από εδώ ξεκινούν και κάποια πολύ ωραία ορειβατικά μονοπάτια (προς Ελατόφυτο, Μάζι, Ντουρντουβάνα), αλλά και το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς και Καλάβρυτα. Αφεθείτε στην ομορφιά του τοπίου. Βρισκόμαστε εκεί όπου περιηγήθηκε ο Παυσανίας (το 160 π.Χ.) για να ακούσει τους «άδοντες ιχθύες», δηλαδή τις πέστροφες του Αροάνιου ποταμού, οι οποίες φημιζόταν ότι κελαηδούσαν! Ας περιπλανηθούμε ως εκεί… Ας αφουγκραστούμε κι εμείς την προαιώνια μελωδία, μέσα σ’ένα ειδυλλιακό σκηνικό!

Sign In